Névjegy

Márkháza Község Önkormányzata
Cím: 3075 Márkháza, Rákóczi út 23.
Telefon/Fax:
+36-32/390-054
E-mail cím: markhaza123 [at] gmail [dot] com

é.sz.:48.0164° k.h.:19.72170°

MÁRKHÁZA ARCULATI KÉZIKÖNYV


 


TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00087 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

 

 


 

 

Márkháza Község Önkormányzata

MÁRKHÁZA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE


Márkházán a falu központjában található a polgármesteri hivatal, amely 1960-ban épült. Az épületen komplex energetikai jellegű fejlesztés korábban nem történt, fűtése elavult volt. Márkháza Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy csökkentse a polgármesteri hivatal épületének energia igényét, károsanyag kibocsátását, illetve ezáltal működési költséget takarítson meg.

Márkháza községben a Rákóczi út 23. szám alatt található polgármesteri hivatal földszintes épületének fejlesztése több szempontból is indokolt volt. Az 58 évvel ezelőtt, hagyományos szerkezettel épült hivatal energetikai jellemzői messze elmaradtak a mai elvárásoktól. Az intézmény fűtését gázkonvektorokkal és fatüzelésű kályhákkal oldották meg. Az épület kisebbik részében orvosi rendelő és könyvtár is működik.

Az energetikai korszerűsítés keretében sor került a külső határoló felületek utólagos hőszigetelésére, illetve a homlokzati nyílászárók cseréjére. A korábbi hőtermelők helyére zárt égési rendszerű kondenzációs- és biomassza kazánt telepítettek, a hőleadók pedig termosztatikus szelepekkel felszerelt lapradiátorok lettek. A fűtésszabályozást már programozható automatika biztosítja. A saját villamosenergia igény kielégítése céljából az épületre napelemes rendszer került. A projekt keretében megvalósult az akadálymentesítés is.
A létesítmény energetikai korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését eredményezi, ami nemcsak az önkormányzatnak jelent megtakarítást, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 48.875.766 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00087 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2017.06.01.-2019.01.31.
Bővebb információ:
06-32-390-054
markhaza [at] globonet [dot] hu

 


 

SAJTÓKÖZLEMÉNY MEGTEKINTÉSE

 


 

A projekt műszaki bemutatása és általános információk az energetikai fejlesztésről

 

 

 

Fejlesztésünk keretében a községháza épületének energetikai  korszerűsítése valósul  meg az alábbi paraméterekkel:

HŐSZIGETELÉS:
A hőszigetelés két eltérő hőmérsékletű tér között fellépő hőátadás csökkentését szolgálja. Az épület fűtött terét határoló szerkezetek energetikai felújítása elsősorban hőszigetelő anyagok alkalmazásával történik. A külső határoló szerkezetek közül a legnagyobb felülettel általában külső homlokzati falak rendelkeznek, de számottevő felülettel rendelkeznek a födémek is. Jelen projektünkben 167,6 m2 homlokzati felületen történik hőszigetelés 16 cm vastagság, illetve 22 cm hőszigetelés kerül a 216,5 m2 padlásfödém felületre.

NYÍLÁSZÁRÓ CSERE:

A nyílászárók minősége három részből tevődik össze. Az üvegezés minőségéből és kialakításából, a keret szerkezetének tagoltságából és a távtartó minőségéből. A keretben kamrákat alakítanak ki, ahol a levegő bezárt állapotba kerül. Az üvegezésnél a számottevő tényező, hogy hány réteg üveg helyezkedik el egymás mellett, illetve, hogy milyen anyag tölti ki a köztük lévő réseket. A levegő mellett Argon gázzal szokták kitölteni, mely a levegőnél is jobb hőszigetelő képességgel bír. Projektünkben 58,37 m2 nyílászáró felület cseréje valósul meg.

NAPELEMES RENDSZER:

A napenergia hasznosításnak is alapvetően két módja  van.  Az egyik a passzív napenergia hasznosítás, amikor az épület  a rá eső napsugarak energiáját a szerkezeteiben tárolja és továbbítja a fűtendő belső térbe. A másik az aktív napenergia hasznosítás, amikor a  napenergia befogására és elvezetésére gépészeti berendezéseket használunk vízmelegítés és elektromos energia előállítása érdekében . Az aktív napenergia hasznosítás egyik legelterjedtebb gépészeti berendezése a napelemes rendszer. A napelem (más szóval fotovoltaikus elem)  a nap  sugárzas1 energiáját villamos  energiává  alakítja át. Fejlesztésünk keretében 2,43 kWp teljesítményű napelemes rendszert helyezünk el az épület tetejére, mely 2 142 kWh/év villamos energiát termel.

NAPKOLLEKTOROS RENDSZER:
A napkollektorok a napsugárzás hőenergiáját felhasználva állítanak elő meleg vizet. Napkollektor elhelyezésére projektünkben nem kerül sor.

FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS:
A háztartások energiaszükségletének több mint a felét a fűtési energia teszi ki. Magasabb hatásfokú kondenzációs kazán beépítésével jelentősen csökkenthető az épület tüzelőanyag felhasználása, illetve az egyes helyiségek ideális-optimális hőmérsékletének beállítása nagy mértékben csökkentheti a kiadásainkat, ha figyelembe vesszük, hogy 1 °C-os hőmérsékletcsökkentéssel 5- 60/o-os energia-megtakarítás érhető el. Egy éjszakai 3
°C-os hőmérsékletcsökkentés jelentős energia­ megtakarítást eredményezhet, melyet programozható fűtésszabályozással valósíthatunk meg. Projektünkben a hőtechnikai fejlesztéssel 212,7 Gl fűtési energiát takarítunk meg. A projekt megvalósításával összességében éves szinten 23,12 tonna C02eq, valamint 1 471 843 Ft energiaköltség megtakarítást érünk el!