Névjegy

Márkháza Község Önkormányzata
Cím: 3075 Márkháza, Rákóczi út 23.
Telefon/Fax:
+36-32/390-054
E-mail cím: markhaza [at] globonet [dot] hu

é.sz.:48.0164° k.h.:19.72170°

MÁRKHÁZA ARCULATI KÉZIKÖNYV

TOP-3.2.2-15-NG1-2016-00087 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

 

 

Márkháza község önkormányzati épületének energetikai korszerűsítése

 

 

 A támogatás összege:  48 875 766 forint
 Projektbe bevont épület:  Községháza
 Epület alapterülete:  216,5 m2Fogyasztási adatok: 

  Fejlesztés előtt Fejlesztés után
Földgáz 100,03 MWh/év 10,60 MWh/év
Villamos enerqia 4,72 MWh/év 2,58 MWh/év
Biomassza 15,08 MWh/év 15,28 MWh/év


A projekt műszaki bemutatása és általános információk az energetikai fejlesztésről

Fejlesztésünk keretében a községháza épületének energetikai korszerűsítése valósul meg az alábbi paraméterekkel:

HŐSZIGETELÉS: A hőszigetelés két eltérő hőmérsékletű tér között fellépő hőátadás csökkentését szolgálja. Az épület fűtött terét határolószerkezetek energetikai felújítása elsősorban hőszigetelő anyagok alkalmazásával történik. A külső határoló szerkezetek közül a legnagyobb felülettel általában külső homlokzati falak rendelkeznek, de számottevő felülettel rendelkeznek a födémek is. Jelen projektünkben 167,6 m2 homlokzati felületen történik hőszigetelés 16 cm vastagság, illetve 22 cm hőszigetelés kerül a 216,5 m2 padlásfödém felületre.

NYÍLÁSZÁRÓ CSERE: A nyílászárók minősége három részből tevődik össze. Az üvegezés minőségéből és kialakításából, a keret szerkezetének tagoltságából és a távtartó minőségéből. A keretben kamrákat alakítanak ki, ahol a levegő bezárt állapotba kerül. Az üvegezésnél a számottevő tényező, hogy hány réteg üveg helyezkedik el egymás mellett, illetve, hogy milyen anyag tölti ki a köztük lévő réseket. A levegő mellett Argon gázzal szokták kitölteni, mely a levegőnél is jobb hőszigetelő képességgel bír. Projektünkben 58,37 m2 nyílászáró felület cseréje valósul meg.

NAPELEMES RENDSZER:
A napenergia hasznosításnak is alapvetően két módja van. Az egyik a passzív napenergia hasznosítás, amikor az épület a rá eső napsugarak energiáját a szerkezeteiben tárolja és továbbítja a fűtendő belső térbe. A másik az aktív napenergia hasznosítás, amikor a napenergia befogására és elvezetésére gépészeti berendezéseket használunk vízmelegítés és elektromos energia előállítása érdekében . Az aktív napenergia hasznosítás egyik legelterjedtebb gépészeti berendezése a napelemes rendszer. A napelem (más szóval fotovoltaikus elem) a nap sugárzas1 energiáját villamos energiává alakítja át. Fejlesztésünk keretében 2,43 kWp teljesítményű napelemes rendszert helyezünk el az épület tetejére, mely 2 142 kWh/év villamos energiát termel.

NAPKOLLEKTOROS RENDSZER:
A napkollektorok: a napsugárzás hőenergiáját felhasználva állítanak elő meleg vizet. Napkollektor elhelyezésére projektünkben nem kerül sor.

FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS: A háztartások energiaszükségletének több mint a felét a fűtési energia teszi ki. Magasabb hatásfokú kondenzációs kazán beépítésével jelentősen csökkenthető az épület tüzelőanyag felhasználása, illetve az egyes helyiségek ideális -optimális hőmérsékletének beállítása nagymértékben csökkentheti a kiadásainkat, ha figyelembe vesszük, hogy 1 °C-os hőmérsékletcsökkentéssel 5- 60%-os energia-megtakarítás érhető el. Egy éjszakai 3°C-os hőmérsékletcsökkentés jelentős energia­ megtakarítást eredményezhet, melyet programozható fűtésszabályozással valósíthatunk meg. Projektünkben a hőtechnikai fejlesztéssel 212,7 GJ fűtési energiát takarítunk meg.

A projekt megvalósításával összességében éves szinten 23,12 tonna C02eq, valamint 1 471 843 Ft energiaköltség megtakarítást érünk el!